Asam Pedas Ayam
Menu berbuka puasa untuk hari ini... Saya memang hantu dgn asam pedas ni...tak kira ikan ke ayam ke, semua saya bedal jer.. Janji sedappppp.. Hubby pun sama.. My hubby mmg suka makanan pedas2 ni.. klu saya masak tak pedas dia mesti amik cili buat ulam.. Kekadang saya yang risau tgk hubby makan tlalu pedas.. dah ler makanan tu pedas dah pada saya tp pd hubby still kurang g.... ermmm.. yg penting saya suka tgk hubby mkn byk..
Bahan-bahan ( 1 ekor ayam )
- 1 ekor ayam (dipotong 8@10@12)
- 35 tangkai cili kering (gunting, rendam dan toskan)
- 7 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 1 inci kunyit
- 1 inci halia
- Sebesar saiz ibu jari belacan
- 1 batang serai (dititik)
- 50gm daun kesum
- Sekuntum bunga kantan (dibelah 5)
- Air asam jawa (50gm asam jawa + secawan air)
- 3 cawan air
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menumis
Cara-cara
- Kisar cili kering + bawang merah + bawang putih + kunyit + halia + belacan
- Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan yang dikisar bersama serai sehingga garing
- Masukkan ayam + bunga kantan + daun kesum. Gaul sebati dan tutup kuali sehingga ayam agak mengecut
- Masukkan air asam jawa dan gaul sebati
- Masukkan pula garam. Gaul sebati
- Tambahkan air
- Akhir sekali, tutup kuali dan tunggu sehingga ayam empuk serta mendapat kepekatan kuah asam pedas yang ideal. (*Kuah bagi asam pedas ayam biasanya lebih pekat berbanding asam pedas ikan)
- **Asam pedas ayam biasanya agak berminyak disebabkan minyak yang turun dari ayam tersebut. Oleh itu, pada yang tidak gemar, boleh buangkan minyak tersebut terlebih dahulu sebelum menghidangnya
- ***Pada sesiapa yang suka dan tahan pedas, bolehlah tambahkan sedikit lada hitam
like this
ReplyDelete