Friday, 21 October 2016

Mini Burger Malaysia Moden

Burger Malaysia yg gebu dan lembut. Tutorial berikut menggunakan 1 kg tepung gandum dan menghasilkan 80 biji burger mini mengikut saiz pilihan sy.
Tepung Gandum 1kg
Masukkan hujung sudu garam
Masukkan 2 sudu penuh gula
Masukkan setengah sudu baking powder
Masukkan 1 sudu penuh ragi/yis
Masukkan setengah senduk nasi margerin
Gaul rata semua bahan
Kemudian adun sebati menggunakan air suhu bilik. Tak perlu gunakan air suam. Pastikan doh sedikit lembik dan doh melekat sekitar basin dan jari
Bahagikan doh mengikut saiz kesukaan. Bila proses bahagi doh selesai, boleh mulai panaskan minyak utk menggoreng. Doh ini memamg cepat kembang tanpa perlu tunggu lama di sebabkan penggunaan yis/ragi dan baking powder
Goreng dlm api perlahan agar burger masak sekata
Angkat bila kuih dah berwarna keperangan
Sejukkan mini burger sebentar
Bila dah sejuk, potong keliling burger menggunakan gunting. Jgn putuskan ye..
Dlm pada itu, sediakan hirisan timun dan inti mengikut kesukaan. Boleh gunakan sambal ikan bilis ataupun sambal udang kering. Di sini sy gunakan ikan sardin dlm tin yg di tumis dan di tambahkan sos cili.
Buka belahan burger dan masukkan hirisan timun diikuti sambal
Tutup rapi burger dan inilah dia burger malaysia yg gebu gebas!
Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment