Burger Malaysia yg gebu dan lembut. Tutorial berikut menggunakan 1 kg tepung gandum dan menghasilkan 80 biji burger mini mengikut saiz pilihan sy.
![]() |
Tepung Gandum 1kg |
![]() |
Masukkan hujung sudu garam |
![]() |
Masukkan 2 sudu penuh gula |
![]() |
Masukkan setengah sudu baking powder |
![]() |
Masukkan 1 sudu penuh ragi/yis |
![]() |
Masukkan setengah senduk nasi margerin |
![]() |
Gaul rata semua bahan |
![]() |
Kemudian adun sebati menggunakan air suhu bilik. Tak perlu gunakan air suam. Pastikan doh sedikit lembik dan doh melekat sekitar basin dan jari |
![]() |
Bahagikan doh mengikut saiz kesukaan. Bila proses bahagi doh selesai, boleh mulai panaskan minyak utk menggoreng. Doh ini memamg cepat kembang tanpa perlu tunggu lama di sebabkan penggunaan yis/ragi dan baking powder |
![]() |
Goreng dlm api perlahan agar burger masak sekata |
![]() |
Angkat bila kuih dah berwarna keperangan |
![]() |
Sejukkan mini burger sebentar |
![]() |
Bila dah sejuk, potong keliling burger menggunakan gunting. Jgn putuskan ye.. |
![]() |
Dlm pada itu, sediakan hirisan timun dan inti mengikut kesukaan. Boleh gunakan sambal ikan bilis ataupun sambal udang kering. Di sini sy gunakan ikan sardin dlm tin yg di tumis dan di tambahkan sos cili. |
![]() |
Buka belahan burger dan masukkan hirisan timun diikuti sambal |
![]() |
Tutup rapi burger dan inilah dia burger malaysia yg gebu gebas! |
![]() |
Selamat mencuba! |
No comments:
Post a Comment