Thursday, 31 October 2013

Resepi : Kek Batik Milo

Selamat pagi semua..
semalam punya citer, dah bosan sangat tak tau nk buat apa..
so apa lagi kedapur ku lihat ada biskut marie yg dah dibuka oleh anak2 ku tapi tak abis dimakan dah dekat seminggu jugak ler..
so, idea pun datang nk buat kek batik..
padahal idea asalnya nak buat kek pelangi tapi disebabkn dah malam sgt takut sikecik meragam nk tido awal so kek batik adalah kek yg paling simple & mudah hihihihi...

ishhh3x.. aku rasa blog aku ni mcm blog masakan pulak.. hihihi... padahal aku bukan pakar masak pun.. tp disebabkan minat nk mcuba resepi2 yg aku simpan lama daa lapuk dah pn kan.. tu yg aku nekad gak buat.. jadi tak jadi blakang citer arr...

Meh tgk resepi yg aku dpt dr sape ntah pemiliknya.. lupa plak nama beliau.. apapn mekasih pada yg empunya resepi.. mmg sedapp..tapi resepinya telah ku derhakakan mgikut olahanku (bhn2 tak cukup so aku guna apa seadanya)

bahan-bahan yang diperlukan:


200 gram biskut marie - dipatah2kan..  aku patahkan jd empat bahagian jer..
1/2 tin susu pekat (aku guna 7 sdb sahaja)
1/2 cawan milo
1/2 cawan air
2 sdb serbuk koko
100 gram butter (aku guna buttermas.. tu jer yg ada..)
1 sdb esen vanilla
2 biji telur gred A


Cara2 Membuatnya:
 

satukan semua bahan dalam kuali kecuali biskut marie.
masak dengan mgunakan api perlahan
sentiasa dikacau hingga butter cair & sebati 
 

 matikan api.
masukkan biskut marie & gaul hingga sebati semuanya
kemudian, masukkan adunan tersebut dalam bekas @ loyang yg telah dialaskan aluminium foil utk memudahkn proses mengeluarkan dr loyang..
tekan2 adunan tersebut sampai kesemuanya mampat tanpa meninggalkan sebarang ruang kosong..
aku tekan guna sudu jer..
pastu apalagi.. sejukkan ler dalam peti sejuk.. biarkan semalaman.. tak pun biarkan la dalam 4 @ 5 jam klo dah tak sabar2 nk mkn



Bila dah keras, keluarkan kek dr loyang..
potong gunakan pisau
hasil kek batik milo aku selepas dipotong..
kek ni mmg sedap sgt..
apapun selamat mencuba & mjamu selera

No comments:

Post a Comment