Sunday, 27 October 2013

RESEPI KEK PANDAN

Assalammualaikum,

Sebagai ibu yang mengejar masa antara kerjaya dan masa di rumah dengan keluarga, kadangkala kerja memasak ini tidak dapat dilakukan sempurna seperti surirumah yang masanya lebih banyak bersama anak-anak dirumah. Jadi, dihari cuti inila ku luangkan masa untuk penuhi permintaan ankku yang ingin makan kek.

Si abg meminta kek coklat tp camno aku nk buat.. bahan2 xmencukupi.. last2 aku ckp aku buatkan kek apa2 jelah ekk... dia angguk je setuju.. klu cam2 ibu buatkan abg kek pandan jer ler.. kehkehkeh.. En. hubby ku sayang plak ok jer katanya.. mana taknya org tgh sakit gigi.. angguk je ler.. cian En. hubby ku sampai bengkak pipi dah cm belon..

Mmg harini 60% masa aku abis kat dapur je.. tidokan sikecik trus jer mgemas dapurku yg dah mcm xserupa dapur dah.. haihh... hahahaha..

Walaupun korang dah terer camne nk buat kek ni, tp aku sharekan la jugak pada sapa2 yg nak resepi kek pandan ni..

Meh tgk apa bahan2nya :-

KEK PANDAN

Bahan-Bahannya :-

2 Cawan Tepung Gandum* diayak
1 sdk Baking Powder * diayak
3 Biji Telur Gred A
1½ Cawan Gula Kastor (nak kurangkn pn boleh)
1 Cawan Minyak Jagung (Aku Guna Minyak Masak)
Sedikit Pewarna Hijau
1 sdk Paste Pandan @

** Dikisar & Tapis
2@3 Helai Daun Pandan **
¾ Cawan Air **

Cara-Cara:-


Satukan semua bahan-bahan diatas kecuali bahan bertanda *, putar hingga sebati.

Masukkan bahan bertanda * sikit demi sedikit, kacau hingga sebati.

Tuangkan dalam Loyang yang telah digris terlebih dulu.

Bakar pada suhu 170˚C selama 45 minit @ hingga kek masak (bergantung pada oven masing-masing)





No comments:

Post a Comment