Selamat petang sahabat alam mayaku,
planningku hari ni nk buat kek marble tp disebabkn mak mentua ku sanggup bli kan pisang semata-mata nk soh aku buat.. terpaksa la ku buat..
Sementara menunggu kek marble ku siap di bakar aku memulakn proses pembikinan kek pisang plak..
Jomm.. semak resepi
sumber : resepi dr http://ruhayurazali.blogspot.com
- 240 Gram Tepung gandum (2 cawan) **diayak
- Bikarbonat 1 sudu teh**diayak
- Serbuk penaik 1 sudu teh**diayak
- Esen Vanilla atau Esen pisang 1 sudu teh
- Pisang berangan 2 biji, (daku guna pisang 44hari. sbb mk mentuaku blikan pisang 44hari) lenyekkan 6-7 hg hancur. 2 lagi buat hiasan atas kek nanti.
- 240 Gram Magerin/planta
- 240 Gram Gula Pasir (aku guna gula kastor, kurangkan pun boleh)
- 3 Biji Telur ayam Gred A
- Panaskan oven 180'c selama 30minit
- Sementara menungu oven panas, mixes gula dan majerin sampai kembang.
- Masukkan esen vanilla/pisang. wangikan baunya...
- Baru masukkan tepung gandum, serbuk penaik dan bikarbonat. Masukkan sedikit demi sikit.
- Diakhiri dengan pisang, guna senduk kayu untuk satukan pisang dengan adunan lain kacau hg sebati.
- So, korang boleh sapukan lebihan majerin keseluruh loyang dulu ya baru bubuh kertas minyak n tuangkn adunan tadi ke dalam loyang. Hiaslah kek korang dengan lebihan 2biji pisang. Biar berseni gitu. Nak hiasa guna apa2 pun boleh ikut suka la.. hihihi
- Boleh bakar dah, guna suhu sama tapi masa bakar adalah 50minit. (bergantung pd oven korang la ye.. agak2 la sendiri brapa suhu nk guna)
- Bila masa membakar selesai. Buka pintu oven. Sejukkn dulu baru ambil dan boleh dipotong.
No comments:
Post a Comment