Monday, 14 October 2013

Kek Pisang Lembut & Gebu

Selamat petang sahabat alam mayaku,
planningku hari ni nk buat kek marble tp disebabkn mak mentua ku sanggup bli kan pisang semata-mata nk soh aku buat.. terpaksa la ku buat..
Sementara menunggu kek marble ku siap di bakar aku memulakn proses pembikinan kek pisang plak..

Jomm.. semak resepi



BAHAN-BAHANNYA
  1. 240 Gram Tepung gandum (2 cawan) **diayak
  2. Bikarbonat 1 sudu teh**diayak
  3. Serbuk penaik 1 sudu teh**diayak
  4. Esen Vanilla atau Esen pisang 1 sudu teh
  5. Pisang berangan 2 biji, (daku guna pisang 44hari. sbb mk mentuaku blikan pisang 44hari) lenyekkan 6-7 hg hancur. 2 lagi buat hiasan atas kek nanti.
  6. 240 Gram Magerin/planta
  7. 240 Gram Gula Pasir (aku guna gula kastor, kurangkan pun boleh)
  8. 3 Biji Telur ayam Gred A
CARA MENYEDIAKAN
  1. Panaskan oven 180'c selama 30minit
  2. Sementara menungu oven panas, mixes gula dan majerin sampai kembang.
  3. Masukkan esen vanilla/pisang. wangikan baunya...
  4. Baru masukkan tepung gandum, serbuk penaik dan bikarbonat. Masukkan sedikit demi sikit.
  5. Diakhiri dengan pisang, guna senduk kayu untuk satukan pisang dengan adunan lain kacau hg sebati.
  6. So, korang boleh sapukan lebihan majerin keseluruh loyang dulu ya baru bubuh kertas minyak n tuangkn adunan tadi ke dalam loyang. Hiaslah kek korang dengan lebihan 2biji pisang. Biar berseni gitu. Nak hiasa guna apa2 pun boleh ikut suka la.. hihihi
  7. Boleh bakar dah, guna suhu sama tapi masa bakar adalah 50minit. (bergantung pd oven korang la ye.. agak2 la sendiri brapa suhu nk guna)
  8. Bila masa membakar selesai. Buka pintu oven. Sejukkn dulu baru ambil dan boleh dipotong.
Selamat menjamu selera.

No comments:

Post a Comment